Akrylglas til boligen – alt du skal vide

Akrylglas er nogle gennemsigtige plastplader, som er meget klare, og som kan bruges både indendørs og udendørs. Mange bliver forvirret over, hvad forskellen mellem akrylglas og plexiglas er. Svaret er faktisk meget overraskende. Der er ingen forskel. Akrylglas er bare selve produktet, mens plexiglas er et varemærke.

Akrylglas har nogle enestående egenskaber i forhold til normalt glas. En af egenskaberne er at det typisk vejer halvdelen, af hvad normalt glas vejer. Selvom akrylglas ikke er ligeså tungt som normalt glas, kan det stadig klare slid, regn som slår mod ruderne, tryk og det kan tilmed også klare tilskæring.

Akrylglas er så nemt at forme, at man faktisk kan gøre det med en limpistol. Af denne grund bør man aldrig bruge akrylglas, til steder hvor der er over 70 grader varmt.

Da akrylglas ca. er ligeså robust som normalt glas, er det helt oplagt at bruge i legehuse og gør-det-selv projekter. Dette skyldes også at akrylglas ikke splintrer på samme måde, som normalt glas gør, og derfor er det ikke ligeså farligt, når det går i stykker. Især i legehuset er det helt klart en god idé at have akrylglas, da børn ikke altid tænker sig om, og kan komme til at skære et dybt sår, hvis normalt glas går i stykker, og der ikke er nogen voksen til at holde opsyn og redde situationen.

Akrylglas indenfor

Et normalt spejl er meget skrøbeligt, og der skal ikke meget til, før at det går i stykker. Her er et reflekterende akrylglas et udmærket bud på noget, som er mere robust og fungere ligeså fint og godt. Det kan f.eks. være at der skal være et spejl i børneværelset, hvor det helst ikke skal gå stykker på trods af børn, som kan lege voldsomt til tider.

Du kan også bruge akrylglas i andre produkter end spejlet. Det er også egnet til at bruges i billederammer, i skilte og på terrasser.

Sådan rengør du akryl

Inden du bruger akrylplader i hjemmet, skal du rengøre dem først. Dette skyldes at akryl er strømledende, og derfor kan nye akrylplader udgive noget statisk elektricitet. Elektriciteten er ikke farlig, og du skal derfor heller ikke være bange for det. Du kan hurtigt neutralisere akrylplader med en smule sæbe og en våde klud. Efter du har vasket dem, kan de stå at tørre stille og roligt og blive tørret efter med et stykke køkkenrulle.

Når du skal rengøre akrylplader i dagligdagen, er det bedst at undgå skrappe rengøringsmidler og i stedet bruge nogle mildere opløsninger, som ikke indeholder salmiak eller sprit. Hvis du bruger stærke midler over en længere periode til at rense dine akryloverflader, kan det trænge igennem pladerne og i værste fald tilslører dem.

For at beskytte dine akrylplader skal du heller aldrig bruge hårde børster på overfladerne, da det også slider på akrylglasset.

Det bedste middel du kan bruge, er bare en omgang opvaskemiddel og en blød klud. Du kan herefter tørre resterne af sæbe af med en normal fugtig klud.