Bæredygtige tøjmaterialer

Vil du gerne begynde at tage mere bæredygtige valg, når det kommer til din garderobe? Her kommer en kort oversigt over nogle af de mest almindelige materialer til tøj, og hvordan de produceres.

Bomuld
Bomuld er et naturligt materiale, som kommer fra bomuldsplanten. Det bruges ofte til forskellige tekstiler som for eksempel tøj. Ved økologisk bomuld er der ikke brugt kunstgødning, pesticider eller lignende. På denne måde er der ingen vand eller jord i det dyrkede områder, der forurenes. Bomuldsplanten kræver meget vand, derfor er der ofte brug for et vandingssystem for, at planten kan overleve. Blomuld er et blødt materiale, som er fleksibelt og slidstærkt. Da bomuld er et meget populært materiale, er der rigtig meget af det, der ikke produceres bæredygtigt. Leder du efter tøj i økologisk bomuld, kan du blandt andet se på mærket Skall Studio, som er et dansk tøjmærke, der kun anvender 100% økologisk bomuld.

Uld
Uld er afklippet hår fra for eksempel får. Ulden klippes af fåret, bliver vasket, spundet til garn, og vævet eller strikket. Uld er virkelig isolerende og er samtidig selvrensende, da det indeholder lanolin, der er et fedtstof. Den selvrensende evne gør, at uld sjældent har brug for at blive vasket og i stedet kan renses ved en luftning. Det kræver ikke ret meget energi og vand at forarbejde uld. Ved økologisk uld har fåret græsset på en økologisk mark, fårene er ikke sprøjtet med insektcider, og indfarvningen af ulden er sket uden kemi. Her skal man selvfølgelig være opmærksom på dyrevelfærd også, da det ikke er alle får, der bliver behandlet ordentligt, når ulden skal klippes af. Leder du efter økologisk uld, kan du blandt andet se på NorthOrganic, som har en kollektion med økologisk uld.

Hør
Hør er et naturligt materiale, som kommer fra hørplanten. Hørplanten kræver mindre vand end bomuldsplanten og kræver ikke ret meget varme. Hørplanten gror hurtigt og optager samtidig CO2. Materialet har temperaturregulerende egenskaber, hvilket vil sige at den har kølende og isolerende egenskaber. Til gengæld krøller materialet nemt og krymper efter første vask, samtidig med at det er følsom overfor pletter. Leder du efter tøj i økologisk hør, kan du blandt andet se på mærket Mahla Clothing, som generelt har meget økologisk tøj.