Det skal du vide, når du skal arrangere en begravelse

At planlægge en begravelse eller bisættelse for en afdød, man har kær, er en af de sværeste ting her i livet. Det er dog en helt uundgåelig del af livet. Vi har derfor lavet denne artikel, så du har en idé om, hvad du skal igennem, når udfordringen venter.

Anmeldelse af dødsfaldet

Ved dødsfald skal en læge erklære personen død, og det gør lægen ved at skrive en såkaldt dødsattest. Dødsfaldet skal også anmeldes til et kirkekontor – og det skal ske senest 48 timer efter dødsfaldet. I denne anmeldelse skal du også anmode om en begravelse eller afbrænding af afdøde.

Bedemand

Du skal ikke bruge en bedemand, hvis du ikke ønsker det – men det kan i de fleste tilfælde være en rigtig god beslutning. Når du benytter en bedemand, står du nemlig ikke alene med al planlægningen, og det kan være meget rart, når man selv er midt i sorgen. En bedemand spørger typisk ind til den afdødes ønsker og klarer alt det praktiske i forbindelse med en begravelse eller bisættelse, så du får tid til at sørge.

Hvis du har brug for en bedemand, så kan du finde én lige her.

Begravelse eller bisættelse?

En af de største beslutninger i forbindelse med en begravelse/bisættelse er at vælge, om det skal være det ene eller det andet. Hvis du ikke kender forskellen, så bliver kisten sænket ned i jorden ved en kirkelig begravelse, imens kisten bliver brændt ved en bisættelse. Hvis den afdøde er medlem af folkekirken, så har man ret til begge dele. Hvis afdøde ikke er, så kan man ikke få en kirkelig begravelse. Her er det i stedet en borgerlig ceremoni, som ofte foregår i kapellet.

Gravstedet

På de danske kirkegårde er der begravelsespladser for alle. Afdøde kan enten få et gravsted eller gravsten, blive lagt på de ukendtes grav eller blive begravet på en plads uden for folkekirken (hvis afdøde tilhører et andet trossamfund). Afdøde kan også have valgt at få sin aske spredt ud over f.eks. åbent hav.