Hvorfor ringer kirkens klokker?

Hvorfor ringer kirkens klokker?

Du har sikkert hørt kirkeklokkerne ringe mange gange i dit liv før. Men har du nogensinde tænkt over, hvorfor kirkeklokkerne ringer?

De 4 grunde

Man siger, at der er fire grunde til, at man ringer med kirkeklokkerne.

1) Man ringer med klokkerne, hvis man skal opfordre til bøn

2) I forbindelse med kommunikation

3) Markering af højtider og festdage

4) Som advarsel

1) Opfordring til bøn

Kirkeklokkerne ringer hver morgen og aften på samme tidspunkt af dagen for at kalde ind til bøn. Disse kaldes de liturgiske ringninger. Liturgi er den betegnelse, man bruger om den kristne gudstjeneste og forløbet omkring samme.

Disse ringninger er nogle af vores ældste, traditionelle ringninger. Det er normalt, at man hører 3 gange tre bedeslag. Disse forbindes i dag ofte med treenigheden.

2) Kommunikation

Når man kommunikerer med kirkeklokker, er det for at meddele om et dødsfald eller en nyåbnet grav på kirkepladsen. I gamle dage var traditionen bundet op på troen om, at den afdøde skulle opleve kortere tid i skærsilden, hvis klokkerne lød.

3) Markering af højtider og festdage

Man bruger kirkeklokkerne til at markere højtider og festdage. Der er ingen faste regler for, hvordan en kirke skal ringe. Der er fx forskellige brug af bedeslagene ved en begravelse fra kirke til kirke.

4) Som advarsel

Kirkeklokker har tidligere været brugt til at advare om fx ildebrand eller storm. I dag benyttes kirkeklokkerne sjældent hertil, da det er blevet erstattet med andre kommunikationsformer. Kirkeklokkerne skal dog kime ved advarsel om radioaktivt nedfald, skulle det blive aktuelt.

Kirkeklokkernes udskamning

Traditionen om at ringe med kirkeklokkerne er over 1000 år gammel. Alligevel er der en stor del af befolkningen, der ikke sætter pris på traditionen. Faktisk har der været flere klagesager omkring “larmen” fra kirkeklokker. Det har sågar været på tale, at sagen skal tages op i folketinget til diskussion. Vi tror, det skyldes, at folk i større og større grad fremmedgøres over for kirken. Vi synes dog ikke, det skal betyde, at vi fjerner en 1000 år gammel tradition.

Vi synes både at en kirkeklokke skal ses og høres. Hvad mener du?