Hvordan kommer man videre fra utroskab?

Utroskab er en kæmpe krise, som meget ofte er årsagen til at et forhold slutter. Men det behøver ikke altid at være sådan, for nogle gange kan årsagerne accepteres, og nogle gange har man stadig lyst til at blive sammen.

Det betyder selvfølgelig, at der er nogle ting at arbejde på, men selvom utroskab er en stor og smertefuld krise, så er det i mange tilfælde muligt at komme godt videre fra det.

Håndtering af følelserne

Det er altid en svær tid, hvis du er i et forhold med utroskab. Hvis det er din partner, som har været dig utro, så er der en periode med fortvivlelse, vrede, jalousi og en masse negative følelser. Det er en krise i forholdet. Hvis det er dig selv, der har haft en affære, så kan der være en følelse af skam og fortrydelse, selvom det jo nok er din partner, der alligevel har det værst.

Men de her følelser skal håndteres, og det er faktisk meget vigtigt. Der skal være en dialog mellem dig og din partner – uanset hvem der bærer skylden. I begyndelsen vil der nok være en del skænderier, for det kan nemt være kaotisk. Hvis du og din partner selv har svært ved at tale ordentligt sammen, så kan i overveje parterapi utroskab med en dygtig terapeut, der kan vejlede og fungere som ordstyrer. Det hjælper nemlig med at håndtere følelserne, når de er allermest eksplosive.

Accept af situationen

På et eller andet tidspunkt må situationen accepteres. Også selvom det er svært. Det betyder aldrig at utroskab er acceptabelt, men for begge parters skyld må man acceptere, hvad der er sket, og forsøge at komme videre fra det.

I begyndelsen er der mange, der slet ikke tror det er muligt, men med god dialog og lidt tid kan det faktisk lade sig gøre.

Beslutning om fremtiden

Først når begge parter har fået lidt mental klarhed bør der træffes en beslutning om, hvorvidt forholdet skal fortsætte eller ej. Når de værste følelser er blevet håndteret, når en god dialog er startet, og når sagens natur er accepteret, så må man vælge, om forholdet har en fremtid.

I nogle tilfælde vil svaret være nej, men i så fald kommer I bedre ud af det, end hvis der ikke blev startet en dialog. I andre tilfælde er svaret ja. Nogle gange kan der nemlig være årsager til utroskab, og nogle gange kan kærligheden være så stærk, at man alligevel gerne vil give det en ny chance. Derudover kan der være praktiske årsager til at blive sammen. I så fald skal der stadig arbejdes lidt på tingene, og parterapi er et fint initiativ, bare så de vrede følelser ikke bare blusser op igen ud af ingenting.

Det vigtige er dog at træffe en god beslutning om fremtiden, som skaber nogenlunde tilfredshed hos begge parter.

Opbygning af et bedre forhold

Vælger I at gå videre med en fremtid sammen, så må utroskab selvfølgelig ikke ske igen. Det handler nu om at opbygge et bedre forhold, hvor der er styr på tingene. Der bør sættes fokus på dialogen mellem jer, den følelsesmæssige kontakt, sexlivet, fremtidsønskerne, og alt hvad der hører sig til.

Parterapi efter utroskab kan hjælpe rigtigt meget med den slags – men I kan også varetage opgaven derhjemme, hvis bare I har mod og motivation til at arbejde på tingene.