Hvad er et angstanfald?

Angst betegnes som en psykisk sygdom, der putter kroppen i beredskab. At kroppen er i beredskab betyder, at den er “klar til kamp”. Der er bare det, at der typisk ikke er noget, kroppen skal forberedes på. Men det får angsten overbevist den om.

Hvornår kommer det?

Det kan sagtens være, at angstfaldet fremprovokeres, fordi man oplever noget ubehageligt, men det sker lige så hyppigt i situationer, hvor der ingen virkelig fare er på færde. Nogle angstramte oplever særligt, at angstanfaldene kommer, når de handler ind eller er med offentlig transport.

For flere har det desværre den ærgerlige konsekvens, at de isolerer sig i hjemmet, fordi de er så nervøse for, hvornår det næste angstanfald skal optræde.

Hvordan føles det?

Ligesom det kan være individuelt, hvad der udløser et angstanfald, kan det også være individuelt, hvordan det opleves.

Nogle føler, at de står på kanten af en klippe og er millimeter fra at falde ud over kanten. Andre føler, at virkeligheden forsvinder eller føles uvirkelig. De rent fysiske symptomer på angstanfald opleves ofte ved, at man har svært ved at trække vejret. Måske man hyperventilerer og begynder at blive svimmel. I disse situationer vil de fleste handle ved at forsøge med alle kræfter at trække vejret normalt, men der er en trykken for brystet, der forhindrer en normal vejrtrækning.

Når man har angst, udskiller kroppen et katastrofehormon, som fortæller kroppen, at den skal gå i alarmberedskab. Det får hjertet til at pumpe hurtigere, så der bliver pumpet mere blod rundt i kroppen.

Hvad gør man?

Når man oplever et angstanfald, er det vigtigt at fortælle en selv, at det ikke er farligt. Fortæl dig selv, at det er din krop, der fejlagtigt tror, at der er fare på færde. Det er ikke virkeligt. Det kan være fristende at kæmpe imod, men det er faktisk ofte en fordel at “lade det ske”. Det er også en måde at fortælle sig selv, at man ikke står i en farlig situation.

Det kan nedsætte ens livskvalitet markant, hvis man døjer meget med angst. Der er heldigvis metoder, som har vist sig at være effektive mod sygdommen. Det kan fx være hypnose mod angst.