Hvad er psykoterapi?

Er du også i tvivl om, hvad psykoterapi er, og om det er noget for dig?

Psykoterapi handler om at hjælpe mennesker

Psykoterapi er en terapiform, man kan benytte sig af, hvis man går gennem en vanskelig periode i sit liv eller har brug for hjælp til behandling af en lidelse, som fx OCD.

De fleste opsøger en psykoterapeut, når livet begynder at gøre ondt eller synes meningsløst. Det kan fx være i forbindelse med stress, angst, mobning, generthed eller dårligt selvværd.

Psykoterapi kan dog også være en hjælp, selvom man ikke går igennem en bestemt krise eller et særligt problem, men bare ønsker at lære mere om sig selv eller udvikle sig.

Hvordan foregår det?

Psykoterapi er en form for samtaleterapi, hvor man i et samarbejde forsørger at identificere roden til ens problem for derefter at ændre de dynamikker og mønstre, som er uhensigtsmæssige. Fokusset i en psykoterapeutisk samtale er at klarlægge og arbejde med de følelser, tanker og handlinger, der gør, at man fx bliver stresset eller oplever angst. Man siger, at psykoterapeuter særligt er gode til give folk de værktøjer, de har behov for til at få et bedre liv.

Er psykoterapi noget for mig?

Psykoterapi er noget for dig, hvis du har interesse i at lære dig selv og dine uhensigtsmæssige handlingsmønstre bedre at kende.

Du må ikke forvente, at du kommer til at være lykkelig efter din første samtale med en psykoterapeut. Terapi kan være hårdt arbejde, fordi man ofte skal snakke om noget, man synes er ubehageligt og trist at tale om. Du skal bare huske på, at det kommer til at give pote i sidste ende.

Det er desuden vigtigt, at du er åben over for terapien. En psykoterapeut kan ikke hjælpe en, der ikke vil samtale. Indsatsen skal i stor grad komme fra dig selv – ellers nytter det ikke noget.

Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?

Begge titler behandler psykiske tilstande, men psykoterapi er ikke en beskyttet titel, modsat psykolog. Flere oplever dog, at de hurtigere kommer ud af deres triste sindstilstand, når de opsøger en psykoterapeut. Psykoterapeuter er kendt for at “skubbe” lidt mere til deres patienter. Leder du efter en god psykoterapeut? Prøv Lifework!