Forsøger du og din partner at blive gravide? Eller vil du tage en test for en sikkerheds skyld? Uanset hvad der ligger til grund for den ønskede graviditetstest, er det vigtigt at følge en række retningslinjer. Følger du disse retningslinjer kan du være mere sikker på, at testen viser det rigtige resultat. Og det ligger umiddelbart i alles interesse uanset hensigten med graviditetstesten – om det er at be- eller afkræfte en mulig graviditet. Nogle kvinder har måske en tendens til at købe en test, så snart de har mistanke om en eventuel graviditet – det kan for eksempel være efter et ubeskyttet samleje. Men her er det vigtigt, at man lige stopper op, da der går en vis sum tid før det befrugtede æg sætter sig i livmoderen, og graviditetstesten viser positiv med to streger.
En tidlig graviditetstest
Dog er der lavet en smart løsning til kvinden, der bare virkelig ønsker at få vished om graviditet hurtigst muligt, eller kvinden der er ængstelig efter at få svar af en mere alvorlig grund. Der findes nemlig det, der hedder en tidlig graviditetstest. Se alle tidlige graviditetstest her. Der findes mange forskellige slags tidlige graviditetstests, men det gælder for dem alle, at man kan tage den allerede otte dage efter befrugtning, hvilket svarer til fem dage før forventet menstruation. Nogle tidlige graviditetstest kan man endda tage endnu tidligere, men det er forskelligt fra test til test, og derfor er det meget vigtigt at læse på den enkelte test, hvornår den kan tages. Og hvis man alligevel ikke får taget den tidlige graviditetstest eller hellere vil vente, så kan den også bruges som en klassisk graviditetstest.
Klassisk graviditetstest
Ved en klassisk graviditetstest anbefales det, at du venter 14 dage efter befrugtning, før testen tages. Det anbefales også, at du tager testen første dag, hvor din menstruation er udeblevet. Og at du urinerer på pinden om morgenen, da der er størst koncentration af dét hormon, som gravide kvinder begynder at danne kort tid efter befrugtning. Hvis du anvender graviditetstesten for tidligt, er der større sandsynlighed for, at testen viser et forkert resultat. Der er både mulighed for, at testen viser positiv, selvom den faktisk er negativ, men også chance for, at den viser negativ, selvom du faktisk er gravid. Det er yderst vigtigt at påpege, at ikke alle graviditetstests er ens, og at du derfor altid bør læse brugsanvisningen grundigt, inden du bruger din graviditetstest.