Lider du er dårlig ånde? Her er 5 forklaringer på, hvad det skal skyldes

Øv – det er bare ikke sjovt at døje med dårlig ånde. Det kan forhindre en i at tale med folk eller øge et dårligt selvværd. Men hvad skyldes din dårlige ånde? Bliv klogere på det her.

Tandkødsbetændelse

En af de mest hyppige årsager til at man døjer med dårlig ånde, er, at man lider af tandkødsbetændelse. Det er en diagnose tandlægen skal stille, og oftest er det nødvendigt at få foretaget nogenlunde jævnlige tandrensninger. Betændelse i tandkødet opstår desuden ofte ved frembruddet af visdomstænder.

Mundtørhed

Hvis man døjer med tør hud, er der større risiko for, at man har dårlig ånde. Mundtørhed skyldes ofte birkvirkninger fra medicin, men kan selvfølgelig også skyldes andre faktorer.

Tandproteser

Folk med tandproteser kan man tiden opleve at få det, man kalder “proteseånde”. Det kommer ved, at vedkommende ikke holder sine proteser rene, og der samler sig madrester under og på tandproteserne.

Sygdomme

Der er en række forskellige sygdomme, som kan give dårlig ånde. Det kan være lokale sygdomme, som sidder i svælg og mund, men andre sygdomme kan også medføre dårlig ånde. Det er fx meget normalt, at folk med diabetes får dårlig ånde, når blodsukkeret bliver for højt. Anoreksi kan ligeledes give dårlig ånde, da man danner mindre spyt på en tom mave. Bakterierne kan nemlig bedre udvikle sig i vores munde, når der dannes mindre spyt.

Også sygdomme i mavetarmkanalen eller i luftvejene kan give dårlig ånde.

Infektion i næse og bihuler

Folk der døjer med kronisk betændelse i næsen og/eller bihulerne oplever ofte problemer med dårlig ånde. Det er betændelsen, man kan lugte, og her kan det være nødvendigt at gå til en øre-næse-halsspecialist.

Du kan dog starte med at spørge hos din tandlæge, hvis du oplever problemer med dårlig ånde. De vil i mange tilfælde kunne identificere, hvor problemet stammer fra og vejlede derfra. I langt de fleste tilfælde kommer dårlig ånde i forbindelse med dårlig tandpleje. Lad tandlægen hjælpe dig og vejlede dig i, hvordan du børster dine tænder hensigtsmæssigt.

Mangler du en god tandlæge? Du kan besøge Teamtand ved Taastrup.